Etusivu > Kiuaskivien valinta

Kiuaskivien valinta

Säännöllinen kivien vaihtaminen lisää sekä puu- että sähkökiukaan elinikää ja nopeuttaa saunan lämpiämistä. Kiuaskivet tulisi tarkastaa ja vaihtaa 2–3 vuoden välein.

Millaiset kiuaskivet kannattaa valita ja kuinka usein ne pitää vaihtaa?

Kiuaskiviä on markkinoilla monenlaisia ja niiden valinta voi osoittautua yllättävän hankalaksi. Kiuaskivet tulisi myös tarkastaa ja vaihtaa parin vuoden välein.

Teuvan Keitintehtaan toimitusjohtaja Henri Penttilä suosittelee Parra-kiukaisiin ensisijaisesti luonnonkiviä, kuten suomalaista oliviinidiabaasia, joka on yleisin kiuaskivi.

– Oliviinidiabaasi on varma valinta ja sopii kaikkiin kiukaisiin. Sen sijaan keraamisten kivien valinnassa pitää olla tarkkana, sillä ne eivät sovi joka kiukaaseen. Keraamisista kivistä Kerkes-kivi on paras ja kestävin, mutta ne ovat hinnaltaan arvokkaampia kuin luonnonkivet.

Kiuaskivet vaihtoon parin vuoden välein

Jos kiuaskivet hankkii uuden kiukaan oston yhteydessä, ylijääneet kivet kannattaa säilyttää kivien vaihtoa varten. Kiuaskivet tulisi tarkastaa ja vaihtaa 2–3 vuoden välein. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki kivet otetaan pois kiukaasta, kiukaan kannen päälle jäänyt hiekka harjataan tai imuroidaan pois ja rapautuneet kivet vaihdetaan uusiin.

Penttilän mukaan ehjät kivet voi laittaa takaisin kiukaalle, mutta rikki menneet pitää korvata uusilla.

– Tulipintaa lähellä olevat kivet rasittuvat enemmän, sillä lämpötilavaihtelut ovat siellä suurimpia. Jos kivien tarkastuksen tekee säännöllisesti, tavallisesti puolet kivistä menee vaihtoon.

Muista jättää ilmaraot kiuaskivien väliin

Uusista kiuaskivistä kannattaa huuhdella hiekka pois ennen kiukaalle laittamista. Parra-kiukaalle suositellaan 30–35 kiloa kiviä, mikä vastaa 1,5 laatikollista. Teuvan Keitintehtaalla on myynnissä kahta erikokoista kiveä, joita kannattaa tilata yksi laatikollinen kumpaakin. Näin isot kivet voi sijoitella kiukaan pohjalle ja pienemmät päälle.

– Kivet ladotaan puukiukaassa rungon päälle, mutta ilmarakoja ei saa peittää. Kivet kannattaa myös latoa kiukaalle ilmavasti, jotta ilma pääsee kiertämään niiden välissä.

Sähkökiukaassa nyrkkisääntö on, että vastusten tulee peittyä. Aikaa myöden kivet voivat painua ja murentua, jolloin vastukset tulevat esiin. Viimeistään silloin on kivien vaihdon aika.

Kiuaskivien vaihto lisää kiukaan elinikää ja nopeuttaa saunan lämpiämistä

Säännöllinen kivien vaihtaminen lisää sekä puu- että sähkökiukaan elinikää ja nopeuttaa saunan lämpiämistä.

– Jos kiukaan pohjalla on hiekkaa, lämpö ei siirry kunnolla kiviin, jolloin saunan lämpiäminen kestää kauemmin. Kivimurska voi hidastaa kiukaan kuivumista, mikä ruostuttaa kiuasta ja lyhentää kiukaan elinikää. Myös sähkökiukaassa vastusten kyky siirtää lämpöä vähenee, kun ilman kierto heikentyy.

Jos saunaa käytetään harvemmin, kuten kesämökillä, kivien vaihtovälikin voi olla harvempi. Pakkanen ja sään vaihtelu eivät vaikuta kiuaskiviin, ellei niihin ole jäänyt vettä.

Tilaa kiuaskivet täältä.

Tutustu uutuustuotteeseemme Parra-kivikoriin.

Jatka lukemista

Teuvan Keitintehdas Oy on pian 100-vuotias perheyhtiö. Tärkein tuoteryhmämme on monipuoliset siirrettävät kenttäkeittiöt. Suomen puolustusvoimat on ollut yrityksen merkittävä asiakas jo 20-luvulta alkaen ja..
Teuvan Keitintehdas Oy on pian 100-vuotias perheyhtiö. Tärkein tuoteryhmämme on monipuoliset siirrettävät kenttäkeittiöt. Suomen puolustusvoimat on ollut yrityksen merkittävä asiakas jo 20-luvulta alkaen ja..
LC-Vaasa Meren kenttäkeittiö on jo 1920-luvulla valmistettu, mutta toimii edelleen moitteettomasti. Yhdistys vuokraa kenttäkeittiötä erilaisiin tapahtumiin, kuten seurakunnille, yritystapahtumiin ja autoliikkeiden myyntipäiviin. Kenttäkeittiön ansiosta..

Tarjouspyyntö