Etusivu > Alajärven kaupunki osti kenttäkeittiön Teuvan Keitintehtaalta

Alajärven kaupunki osti kenttäkeittiön Teuvan Keitintehtaalta

Vaikka varautumisessa mietitään kauhuskenaarioita, Hänninen muistuttaa, että kenttäkeittiö toimii ennen kaikkea turvallisuuden tunteen luomisessa.

Alajärven kaupunki osti kenttäkeittiön: ”Tehtävänämme on huolehtia kuntalaisista myös poikkeusolosuhteissa”

Alajärven kaupunki on ostanut Teuvan Keitintehtaalta LFK 150-kenttäkeittimen. Kaupungin tekninen johtaja Jouni Hänninen kertoo, että kunnilla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia kuntalaisten turvallisuudesta niin normaali- kuin poikkeusoloissakin. Tämän sanoo poikkeuslaki.

– Monet kunnat eivät tiedosta tätä velvollisuutta kovinkaan selkeästi. Säiden ääri-ilmiöt ja korona ovat kuitenkin herättäneet ajattelemaan, että meidän täytyy varautua.

Hännisen mukaan Alajärvellä varautuminen otetaan vakavasti. Kenttäkeittiön hankinta huomioitiin vuoden 2021 talousarviossa ja sen ostaminen oli kunnanvaltuuston päätös.

– Kenttäkeittiö on osa meidän valmiussuunnitelmaa. Meidän täytyy suunnitella, miten väestö ruokitaan, jos pahin mahdollinen tapahtuu.

Pahin skenaario on pitkä sähkökatko

Hännisen mukaan todennäköisin skenaario, jossa kenttäkeittiötä tarvitaan, on sähkökatko. Ilman sähköä suurtalouskeittiössä ei voi laittaa ruokaa.

Muutama vuosi sitten Alajärvellä oli useamman tunnin sähkökatko ja terveyskeskuksessa jäätiin ilman lämmintä ruokaa. Kenttäkeittiötä lähdettiin jo hakemaan kauempaa, mutta onneksi sähköt palasivat ajoissa.

– Tarjoamme ruoan myös kotihoitoa tarvitseville. Jos sähköt ovat poikki, voimme valmistaa ruoan kenttäkeittiöllä. Tarvittaessa kenttäkeittiöllä onnistuu myös ruoan kuljetus ja jakelu.

Ruokahuollon pitää jatkua joka tilanteessa

Yhä useampi elintärkeä asia on sähkön varassa. Ihmisillä ei ole enää puuhelloja ja autotkin ladataan sähköllä. Tämä tekee yhteiskunnasta haavoittuvan.

Hänninen kertoo, että muutama vuosi sitten kova myrsky katkaisi sähköt ja vanhusten turvapuhelimien akut alkoivat loppua. Tällaisessa tilanteessa lämmintä ruokaa ei saa laitettua millään muulla kuin kenttäkeittiöllä.

– Pahimmassa skenaariossa sähköt menevät poikki kovalla pakkasella ja talojen lämmitys lakkaa. Silloin iso määrä ihmisiä pitäisi evakuoida ja heille täytyy tarjota ruokaa. Ja täytyyhän ruokaa olla koululaisillekin poikkeustilanteessa.

Varautuminen tuo turvallisuutta

Vaikka varautumisessa mietitään kauhuskenaarioita, Hänninen muistuttaa, että kenttäkeittiö toimii ennen kaikkea turvallisuuden tunteen luomisessa.

– On tärkeää, että kuntalaisilla on tunne, että meistä huolehditaan tiukassakin paikassa. Moni ei varaudu tällaisiin asioihin itse.

Hänninen sai kenttäkeittiön käyttöön pikakoulutuksen Teuvan Keitintehtaalta ja sen käyttöä harjoitellaan yhdessä ruokahuollon kanssa. Hyvää harjoitusta tarjoavat erilaiset tapahtumat, joissa kenttäkeittiötä halutaan myös hyödyntää.

– Meillä on tulossa esimerkiksi TYKY-päiviä ja muita tapahtumia, joissa kenttäkeittiöllä tehty ruoka on taatusti vetonaula, Hänninen summaa.

Katso kenttäkeittiömme tästä.

Jatka lukemista

Teuvan Keitintehdas Oy on pian 100-vuotias perheyhtiö. Tärkein tuoteryhmämme on monipuoliset siirrettävät kenttäkeittiöt. Suomen puolustusvoimat on ollut yrityksen merkittävä asiakas jo 20-luvulta alkaen ja..
Teuvan Keitintehdas Oy on pian 100-vuotias perheyhtiö. Tärkein tuoteryhmämme on monipuoliset siirrettävät kenttäkeittiöt. Suomen puolustusvoimat on ollut yrityksen merkittävä asiakas jo 20-luvulta alkaen ja..
LC-Vaasa Meren kenttäkeittiö on jo 1920-luvulla valmistettu, mutta toimii edelleen moitteettomasti. Yhdistys vuokraa kenttäkeittiötä erilaisiin tapahtumiin, kuten seurakunnille, yritystapahtumiin ja autoliikkeiden myyntipäiviin. Kenttäkeittiön ansiosta..

Tarjouspyyntö